O nas

Smo  manjša kmetija na območju koroške regije v  bližini Slovenj Gradca. Naša osnovna dejavnost je bila skozi zgodovino  živinoreja in poljedelstvo, kjer smo si za lastne potrebe hrano pridelali doma.

Zaradi hribovitega terena se je pridelalo bolj malo a za lastne potrebe čisto dovolj. Svojo zgodovino in pečat sta na kmetiji z trdim delom in vztrajnostjo postila nas pokojni dedek Knez  Martin in naša babica Knez Ljudmila. V pomoč sta jim bila seveda tudi moja starša Ida Knez Dobnik in Stanislav Dobnik. Skupaj so kmetijo peljali lepo naprej.

S prevzemom kmetije po dedkovi smrti je prišel  čas za spremembe. Jaz in moja žena Sabina sva videla, da se lahko na takšni kmetiji pridelujejo določene stvari na veliko lažji način in z več dodane vrednosti.

Pozdravljeni

Ukvarjamo se z izdelavo sadnih in zelenjavnih sokov in nudimo usluge za predelavo sadja in zelenjave.

Prelomno leto 2013

Leta 2013 se nam je nekako pred izziv postavila aronija, nekako je izstopala po svoji nezahtevnosti in zdravilnih učinkih tako da, se nama z ženo  je to zdelo nekako najbolj primerno. Povedala sva ostalim domačim kaj nameravana storiti. Niso bili ne za in ne proti, ampak so pustili, da se sama odločila.Izkazalo se je, da je bila pravilna odločitev danes aronija lepo uspeva in nam lepo obrodi vsako leto, za živino pa je še zmeraj dovolj krme tako, da lahko vsi delamo svoje delo. Sedaj predelujemo sadne sokove , ki jih potem tudi tržimo in s tem izboljšujemo življenje na naši kmetiji.

Kratka zgodovina aronije

Aronija se je v Sloveniji pojavila prvič leta 1992, kjer so tudi bili prvi nasadi tega sadeža. Takrat se je uporabljala kot barvilo oz. kot dodatek drugim sokovom, namreč ima zelo močno rdečo barvo. Čez leta je potem odkupna cena mično padla tako , da so jo potem večinoma posekali, Največ se je obdržalo kot posamezni grmički pri hišah za okras in ptice.

Aronija danes

Danes o aroniji govorimo drugače. Ugotovili so veliko zdravilnih učinkov, preprečuje veliko bolezni, izboljšuje imunski sistem, pomaga odvajati težke kovine iz telesa, ki so vzrok za razna obolenja, uravnava krvni tlak, izboljšuje vid in tako dalje.

Seveda pa ne smemo pretiravati z njeno uporabo. Aronija se uporablja kot zdravilo ker spada v skupino zdravilnih rastlin prekomerna uporaba lahko tudi škoduje.