Aronija – kraljica antioksidantov in vašega zdravja

Aronija – kraljica antioksidantov in vašega zdravja

Ste že slišali za Aronijo? To je čudovita in skoraj vsemogoča trajnica, ki maja cveti s krasnimi belimi cvetovi, avgusta pa se lahko razvajamo z njenimi značilnimi temnimi plodovi. Ker je rastlina za gojenje zelo nezahtevna in se ponaša s svojo lepoto, je odlična popestritev tudi za kakšen kotiček našega vrta. Seveda moramo pri tem posebej omeniti, da aronije ne odlikuje le njena lepota, ampak predvsem številni zdravstveni in blagodejni učinki na naše telo. O tem in še o marsičem drugem bomo pisali v članku, ki ga ravnokar berete. Ne spreglejte!

Pri aroniji so za uživanje primerni prav njeni lepi plodovi, saj se lahko pohvalijo s celo paleto različnih vitaminov, mineralov ter tudi z barvilom antokian. Vse te koristne snovi pripomorejo k našemu boljšemu počutju in zdravju, poleg tega pa nam zagotavljajo več življenjskega elana, zavirajo procese staranja ter seveda ščitijo pred negativnimi posledicami delovanja škodljivih prostih radikalov.

Aronija se predstavi

Rastlina aronija sodi med grmovnice, ki jih uvrščamno med jagodičevje. Raste v obliki bujnega grma, ki doseže od 1 do 3 metrov v višino, lahko pa se oblikuje tudi v manjše drevo. Domovina aronije je v vzhodnem delu Severne Amerike, kjer so jo v zdravilne ter prehrambne namene uporabljali že tamkajšnji staroselci. Aronijo so v Evropo prenesli okrog leta 1700, vzrok se je skrival predvsem v njeni lepoti.

Aronija je odporna proti mrazu, prenaša celo temperature, ki so za 40 stopinj Celzija nižje od ledišča. Seveda se jo je prav zaradi tega prijelo še drugo ime, znana je namreč kot sibirska borovnica. Za rast ji ustrezajo tudi siromašna tla, odporna je proti suši, do živega ji ne pridejo niti različni škodljivci ali bolezni.

Nasad aronije

Nasad aronije na naši kmetiji

Poznamo 3 vrste aronije, ki se ločijo po barvi plodov: črno-, rdeče- in vijoličastoplodno. Plodovi pri vseh 3 vrtah so tipičnega trpkega okusa, zato jih težje uživamo v surovi obliki. Trpkost lahko seveda omilimo s sušenjem plodov, zamrzovanjem ali kuhanjem. Suhe plodove tako uporabljamo za čaj ali sladice, iz svežih lahko pripravimo odlično marmelado in sok, ki je še posebej priporočljiv za pitje.

Plodovi aronije so prava zakladnica zdravilnih in koristnih snovi

 • Med vsemi zdravilnimi učinkovinami naj omenimo bifenole, antocianine, tanine, flavonoide, rutin, pa še kaj bi se našlo.
 • Aronija vsebuje tudi velike količine vitamina A, zelo velike koncentracije vitamina C, vitamin P, vitamin E ter vitamine skupine B: B9, B6 in  B2.
 • Med minerali poglavitno mesto zasedajo kalij, kalcij, mangan, železo, molibden, jod in fosfor.
 • Značilno temno barvo zrelim jagodam daje prav posebno barvilo po imenu antokian, ki plod in seme ščiti pred škodljivimi Uv sončnimi žarki. To barvilo slovi po zelo močnem antioksidativnem delovanju, saj zavira procese staranja ter uničuje škodljive proste radikale.

Zdravilni učniki

Aronija se lahko pohvali z antikancerogenim delovanjem. Tako lahko napišemo, da uničuje maligne rakaste celice pri obolenjih pljuč, možganov, debelega črevesja in jeter. Tu sta še posebej učinkovita antocianin in proantocianin.

Poleg tega je aronija, kot smo že omenili, močan antioksidant. Zato se naravnost odlično izkaže pri uničevanju prostih radikalov, preprečuje tudi degeneracijo zdravih celic v tkivu in v krvni plazmi. S tem seveda upočasni proces staranja v organizmu.

Aronija zdravilno in blagodejno deluje na različne dele človeškega telesa:

 1. Glava: Aronija izboljšuje krvni pretok v glavi in tako učinkovito odpravlja glavobole ter migrene, obenem upočasnuje tudi razvoj arteroskleroze. Poleg tega močno ščiti pred pojavom demence in nastanka Alzheimerjeve bolezni.
 2. Sečila: Aronija zdravi različne infekcije sečil, pa tudi vnetja prostate pri moških. Pozdravi lahko različne težave z ledvicami in mehurjem.
 3. Srce: Rastlina se ponaša s tem, da znižuje krvni pritisk ter nivo slabega holesterola v krvi. Omogoča lažje okrevanje po možganski ali srčni kapi, obnavlja tudi tkivo arterij in povečuje elastičnost omenjenih žil. Znana je po tem, da izboljšuje prekrvavljenost srčne mišice, saj spodbuja rast novih žilic in preprečuje zamašitve.
 4. Kri in krvožilni sistem: Zdravilna aronija izboljšuje krvno sliko in učinkovito čisti kri, izboljšuje pretok krvi. Omenili smo že, da znižuje krvni pritisk in nivo slabega holesterola v krvi, obenem povečuje elastičnost žil in preprečuje mašenje. Zmanjšuje tudi vnetje žil ter uravnava krvni sladkor.
 5. Žleze z notranjim izločanjem: Z uživanjem aronije se izboljša izločanje hormonov, regulira se tudi delovanje ščitnice in trebušne slinavke.
 6. Želodec in črevesje: Rastlina pomiri razdražen želodec, njegovo krčenje in bolečine, ki so posledica tega. Podobno velja za probleme s črevesjem. Zdravi tudi vnetje sluznice v črevesju, rane na želodcu ter želodčne nervoze.
 7. Žolč in jetra: S pitjem soka aronije se izboljša tudi delovanje jeter ter izločanje žolča. Pomemben je podatek, da aronija očisti jetra maščob, jih obnavlja po težkih boleznih, zdravi tudi vnetje žolčne vrečke in žolčnih kanalov.
 8. Koža: Ženkse, pozor! Aronija povečuje elastičnost kože, poleg tega zmanjšuje vrednost bora v koži. Odstranjuje sončne lise ter popokane kapilare, upočasnjuje staranje kože ter vam povrne mladosten izgled.
 9. Čiščenje celotnega organizma: Aronija nase veže težke kovine in radioaktivne elemente ter omogoča njihovo izločanje. Vse to je še posebej koristno, kadar smo izpostavljeni žarčenju v različnih terapijah po operaciji.

Aronija je nepogrešliva tudi v času nosečnosti, to pa zato, ker je izreden naraven vir folne kisline ter železa.

Razstrupljanje z aronijo

Aronija se lahko pohvali še z eno prvovrstno lastnostjo, in sicer s tem, da celotno telo očisti in razstrupi vseh strupov. Med njimi naj omenimo težke kovine ter nekatere radioaktivne elemente, ki so se dolgo leta nabirali v našem telesu, predvsem v tkivih, živčevju in možganih.

Sok aronije 1L

Sok aronije 1L

Zato naj razstrupljanje postane vsakodnevna higiena, saj bomo le tako razbremenili telo ter povečali njegovo sposobnost, da izkoristi vse zdravilne učinkovine, ki jih vanj vnašamo.

Koliko je lahko zaužijemo na dan?

Na dan lahko zaužijemo do 20 svežih ali suhih plodov. Če pijemo sok, ga lahko spijemo od 30 do 50 mililitrov na dan. Priporočamo vam, da aronijo zaužijete po jedi, in sicer najbolje po zajtrku. Uživajo jo lahko tudi otroci od enega leta starosti naprej.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Loading…